Kwas elagowy

Badania przeprowadzone przez naukowców z Korei Południowej sugerują, że kwas elagowy pochodzący z owoców jagodowych wykazuje znaczące właściwości przeciwzmarszczkowe. Rezultaty badań zaprezentował Dr Young-Hee Kang w Nowym Orleanie.

Kwas elagowy występuje w wielu warzywach, orzechach i owocach. Jednak największą koncentracją tego kwasu odznaczają się owoce jagodowe , m.in. maliny, truskawki, borówki. Pomimo, że kwas elagowy pojawiał się w przeciwstarzeniowych recepturach kosmetycznych, nie było do tej pory konkretnych badań naświetlających jego przeciwzmarszczkowe działanie.

Ryc. 1. Struktura chemiczna kwasu elagowego (PubChem).

Wcześniejsze badania wykazały, że kwas elagowy  może wywierać działanie fotoochronne. Zabezpiecza on skórę przed zniszczeniami powodowanymi promieniowaniem, chroniąc ją  przed enzymem MMP, który niszczy kolagen, a także poprzez redukcję ekspresji cząsteczki ICAM, biorącej udział w procesach zapalnych.

Głównym celem badań przeprowadzonych w Korei było sprawdzenie, czy kwas elagowy wpływa także na redukcję zmarszczek, wywołanych przez promieniowanie UVB.

Doświadczenia prowadzone były w laboratorium na 12 czterotygodniowych, bezwłosych myszach, które zostały poddane ciągłej ekspozycji na promieniowanie UVB przez 8 tygodni . W tym czasie, sześciu myszom codziennie aplikowano na powierzchnię skóry 10 mM kwasu elagowego, natomiast pozostałe sześć traktowane były jako kontrola (nie aplikowano im kwasu).

Rezultaty badań wykazały, że skóra myszy z kontrolnej grupy była wyraźne zaczerwieniona i pogrubiona, ze zmarszczkami. Natomiast skóra myszy traktowanych kwasem elagowym wykazywała podrażnienie, ale nastąpiła wyraźna redukcja zmarszczek i oznak zapalenia.

Naukowcy twierdzą, że powyższe wyniki potwierdzają hipotezę, że kwas elagowy pomaga zredukować zarówno zapalenie, jak i zmarszczki wywołane przez promieniowanie UVB.

Oprac.: Janina Tomczak

Źródło: Young-Hee i in., Ellagic acid prevents ultraviolet radiation-induced chronic skin damage of skin cells and in the hairless mice. The FASEB Journal. 2009;23:353.8

pomegranate_extract.jpg

 

   Pomegranate extract

Źródło:http://www.innovia.pl/aktualnosci/dzialanie_przeciwzmarszczkowe_uzyskanego_z_owocow_jagodowych_kwasu_elagowego.htm