Oliwka Europejska (olea europaea)

Oliwę, czyli olej z owoców oliwki otrzymuje się przez wytłaczanie na zimno dojrzałych owoców oliwki europejskiej (Olea europaea)

Oliwa zawiera do 70% glicerydów kwasów nienasyconych, w tym do 80% glicerydów kwasu oleinowego i pozostałych kwasów: palmitynowego, palmitynowego, linolowego, stearynowego i  arachidonowego. Kwas oleinowy, przeważający we frakcji tłuszczowej oliwy, reprezentuje kwasy jednonienasycone omega-9, mające wysoką wartość dietetyczną, gdyż regulują poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Uważa się, że oliwa, obficie stosowana w tzw. Diecie śródziemnomorskiej jako uniwersalny olej spożywczy, spowodował spadek zachorowań na schorzenia układu krążenia, a także choroby alergiczne (katar sienny) i astmę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego. Zawiera również witaminy A, E, D, K oraz sole mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, jod, żelazo.

Źródło: Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie 1.

Olive_leaf_extract_750mg.jpg


  Olive leaf extract 750mg

 

olive_leaf.jpg

 

Olive leaf extract 500mg

 

SW1280_full_spectrum_olive_leaf.jpg

 

 Full Spectrum Olive leaf