Szafran uprawny (Crocus sativus)

Szafran jest jednym z najdroższych ziół. Wysoka cena spowodowana jest faktem, że wartościową częścią tej rośliny z gatunku krokusowa tych nie są liście ani fioletowe płatki, a znajdujący się wewnątrz kwiatu słupek (znamię) z długą szyjką zakończony trójdzielnym pomarańczowym znamieniem, które zawiera substancję czynną, krocynę. Do uzyskania 30g szafranu trzeba zebrać około 5000 kwiatów.

Fitoterapeuci zalecają stosowanie szafranu najczęściej łącznie z leczeniem konwencjonalnym w nadciśnieniu samoistnym i chorobach serca. Jak wykazały badania kliniczne na zwierzętach, wstrzyknięcie krocyny może wpłynąć na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Niektórzy fitoterapeuci uważają, że szafran powoduje lepsze utlenowanie krwi, dzięki czemu powstawanie płytki miażdżycowej i odkładanie się jej na ścianie naczyń zwalniają się. Istnieją również sugestie, że krocyna pobudza czynność macicy i przewodu pokarmowego, dlatego też zaleca się stosowanie szafranu w zaburzeniach trawienia i dla przyspieszenia miesiączki”

Źródło: Wielki Leksykon Leków dla każdego Wydawnictwo Amber sp. z o.o. 2000r.

Full_spectrum_szafran.jpg

 

  Full Spectrum Szafran 60 kapsułek